UX teszt: A célok tisztázása

“Mi a kifejezett célod a UX teszttel?” Tette fel a minket is érdeklő kérdést az előző posztban már ismertetett kutatás.
A válaszadók nagyon magas százaléka, 95% szeretné megérteni a felhasználók viselkedését. Ez egy nagyon is jó törekvés, ugyanakkor számunkra mégis meglepő válasz. A UX teszt nem piackutatás és nem pszichológiai vizsgálat. Elsősorban a tesztelt termék/szolgáltatás áll a fókuszában, másodsorban érdekesek lehetnek a tesztelő szokásai, de semmiképp sem a tesztelő személyisége. Izgalmas látni az interakciót a tesztelő és a tesztelt termék között, érdekes hallani, hogy hogyan alakulnak a tesztelő elvárásai egy-egy gombra kattintva, de a tesztelői (emberi) viselkedést megérteni aligha lehetséges egy egyórás, irányított, termékközpontú interjú alapján. A UX teszt egy már meglévő termékről szolgálhat igazán hasznos információkkal, a termék koncepciójának validálása, a felhasználók megismerése és a célcsoport meghatározása, igényeik felmérése egy korábbi tervezői fázis feladata.

blog_2

Kép forrása: evalyzer.com/blog

Utóbbi típusú kutatást, a mi szóhasználatunkban az ún. koncepció-kutatást fontos elvégezni, és mi magunk is vállalkozunk rá. Ugyanakkor érdemes látni azt, hogy ez nem a UX kutatás körébe tartozik, annál kötetlenebb környezetet, feltételeket, ha lehet, még érzékenyebb módszereket igényel. Az ilyen jellegű kutatásból származó megállapítások sokkal puhábbak, és még kevésbé általánosíthatók, mint UX kutatás esetén. A relevanciájuk is ugyanebből a jellemzőből fakad. Egy-egy ilyen kutatás nagyon alapos betekintést enged a megkérdezett egyéni felhasználók szokásaiba, vágyaiba – sokszor biztosítva az első találkozást a termék vagy annak koncepciója és felhasználója között. Az elmúlt időszakban több ilyen jellegű, termékkel és/vagy szolgáltatással kapcsolatos attitűdöket felmérő projekttel kerestek meg bennünket az ügyfeleink, akik felismerték a kvalitatív kutatás fontosságát már a UX tesztet megelőző fejlesztési fázisban.

A kutatás további eredményei elérhetők itt: http://www.evalyzer.com/blog/ux-tips-practices/survey-results-what-is-your-ux-testing-practice/

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.