Újszülött digitális bennszülöttek

A Common Sense Media non-profit szervezet legújabb kutatása szerint az amerikai gyerekek 38%-a használ tabletet vagy okostelefont már két éves koruk előtt. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag előbb tanulnak meg feloldani egy záróképernyőt, mint egész mondatokban beszélni. Nem új kifejezés a „digitális bennszülöttek” (digital natives), de úgy érzem, igazán most kezd tartalommal megtelni – itt vannak a digitális újszülöttek! A VALA 2010-es konferenciáján lejátszott híres videó a cuki kislánnyal, aki digitális áttörést követel a könyvtáraktól még kicsit erőltetettnek tűnt, de úgy tűnik elég pár év, hogy a valóság utolérje a fantáziát.

A mai gyerekek már valóban együtt nőnek fel az internettel, olyan eszközöket használva, amelyeket már gondos tervezéssel végfelhasználók nagy tömegeinek szántak. Nem fogják folyamatként látni a számítástechnika fejlődését, nem töltik be DOS-ból a Norton Commandert, nem látják a Windows első bizonytalan lépéseit. Alapvetésnek fogják venni, hogy az általuk használt eszközöket nem szakembereknek tervezték, hanem átlagembereknek. A fenti példák az én gyerekkoromból származnak, ha csak egy évtizeddel idősebb lennék még a ZX Spectrumos kazetták tekergetése jutna eszembe, mikor az első kalandjaimra gondolok az informatikával. Egy UX meetupon mesélte valaki múltkor, hogy valaha rádióban sugároztak szoftvereket: a látszólag értelmetlen prüntyögést egy kazettára vetted fel, és számomra hihetetlen módon egy működő programmá állt össze. Amennyire elképesztően anakronisztikus számomra ez, a nálam 10 évvel fiatalabbak annyi csodálkozással hallgatják a betárcsázós modemről szóló mesémet.

Az elmúlt években olyan szemléletváltás következett be a technikai iparban, amelynek folytán ma minden lehetőség adott, hogy akár 2-3 éves gyerekek számára is használható digitális termékek szülessenek. Az egyszerűség, közérthetőség és a felhasználó élmény (UX) fontossága végre még a legkeményvonalasabb tech cégek fejlesztési folyamatait is elkezdte áthatni. Egész más elvárásokat támasztunk ma egy modern szoftverrel szemben, mint tettük azt 10 éve. Egy évtizede a havi pár kékhalált a Windows működésének elfogadott részének találtam, ma Androidos tabletemen egy alkalmazás összeomlása is pánikot vált ki belőlem, hogy indulhatok garanciális ügyintézésre. A háttérben pörgő egyesek és nullák már beláthatatlan távolságba kerültek a felhasználótól. Akik ma lépnek be a szép új digitális világba a modern érintőképernyős készülékeken keresztül, azok egy jól navigálható, kézre álló univerzumba érkeznek.

A legfiatalabb generáció elkésztően szoros összefonódása a digitális térrel olyan izgalmas témakör, amely rengeteg kérdést vet fel mind a fejlesztők, mind a designerek, mind az UX-es szakemberek számára. Milyenek lesznek az internettel szimbiózisban felnövő generáció elvárásai egy alkalmazással kapcsolatban? Az oktatás már ma iszonyatosan lemaradt; ezek a gyerekek 4-5 év múlva már kezdik az iskolát! A digitális oktatásra szánt megoldások még a horizonton is alig tűntek fel. Realisztikus elképzelés, hogy akik kétévesen már tabletet nyomogatnak, majd 10 kilónyi munkafüzettel megpakolva indulnak az iskolába? Vajon a statikus könyvek felett üldögélve fenn lehet majd tartani az érdeklődésüket? Nem újdonság, hogy a közoktatás a korszak elvárásai mögött kullog, de úgy érzem, az igazi digitális bennszülöttek igényeire még a piacorientált vállalatok legtöbbje sincs igazán felkészülve. A helyzet jelenleg az, hogy digitális bevándorlók próbálják kitalálni digitális bennszülöttek vágyait. Én nem szívtam magamba az anyatejjel az internetet, nem lógott tablet a bölcsőm felett… akkor 25 évesen  magam is digitális bevándorló lettem? Vajon a ma felnövő generáció teljesen más szemmel tekint majd az informatikára, mint én teszem? Izgalmas kérdések ezek, amire a felhasználói élménnyel foglalkozva folyamatosan keresnünk kell a válaszokat.

És akkor a végére egy kis Spectrum ZX prüntyögés. Azoknak akiknek kimaradt, és azoknak, akiknek hiányzik.

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.