A leghasznosabb mobil appok karácsonyra

Jövő héten itt a szenteste, hamarosan lehet pihenni, nagyokat enni, beszélgetni. De mielőtt átadhatnád magad az ünnepi relaxációnak, még itt van egy munkahét, miközben be kell szerezned a hiányzó ajándékokat, a fenyőfát (ha nem az utolsókból akarsz válogatni), a karácsonyi vacsi alapanyagait és persze elküldeni az üdvözlőlapokat. Te már túl vagy mindezen? Őszintén irigylünk érte! A kevésbé szerencsés többieknek (mint pl. én) egy kis válogatást készítettünk, a leghasznosabb mobil alkalmazásokból, amelyek segítenek kissé stresszmentesebbé változtatni a megérdemelt pihenés előtti utolsó hetedet, és feldobni az év egyik legszebb estéjét. De ha ebben nem is, legalább feldíszítheted velük a mobilodat és hangulatba hozhatod magad az ünnepekre.

Karácsonyi üdvözlőlap a telefonodról rendelve (iOS és Android)

Egyelőre sajnos csak iPhone-on és iPad-on működik, de nekünk nagyon tetszik az Inkly szolgáltatása. Nem a leggazdaságosabb módja, hogy Magyarországra üdvözlőlapokat küldjünk, de biztos, hogy a legmodernebb és legkényelmesebb. Az App pofon egyszerű: első lépésben kiválasztunk egy nekünk tetsző képeslapot az ezernyi közül – sokkal jobbak vannak, mint a sarki papírboltban. A belső oldalára rakhatunk egyet fotóink közül (ez a lépés nem kötelező, de a nagymamának szánt lap esetében sokat adhat), majd jön a legjópofább rész: egy lapra kézzel írunk egy üzenetet, lefotózzuk a telefonnal, majd szabadon elhelyezhetjük a képeslapon – ez adja az egész lényegét, hiszen így válik személyessé a kártya. Miután készen vagyunk, már csak meg kell címezni a borítékot, és 3-5 napon belül a címzettnél landol a karácsonyi üdvözletünk (európai cím esetén). Az ár kicsit borsos (a mi küldeményünk kb. 4,5 dollárra jött ki), cserébe Angliából érkezik, Erzsébet királynős bélyeggel. Ha csak pár üdvözlőkártyát akarsz elküldeni, hasznos segítség lehet a nagy rohanásban – és garantáltan tiéd az év legmodernebb felhasználója díj a családban.

Androidosok sem maradnak mobilról rendelhető karácsonyi üdvözlőlap nélkül: a Touchnote – Christmas Edition nagyon hasonló szolgáltatást nyújt, kissé kedvezőbb áron, viszont kézírás nélkül, inkább a saját fotóra fókuszálva. A folyamat itt is hasonló, mint az Inkly esetében: kiválasztunk egy fotót, amire mindenféle karácsonyi effekteket, egész igényes előre designolt szövegeket is dobhatunk, írunk pár kedves sort, majd kiválasztjuk a címzettet – vagy akár címzetteket, hiszen a Touchnote “tömeges” kiküldésre is alkalmas. Itt a fizetési rendszer egy fokkal kifinomultabb: krediteket vásárolhatunk, mennyiségi kedvezményekkel, ráadásul termékből is kétféle van. Karácsonyi hangulatú borítékba rakott, kinyitható üdvözlőlapot 2 kreditért, míg egy képeslapot, saját fotóval és hátulján maximum 220 karakteres szöveggel már 1 kreditért (1 kredit = 1,5 euró) is kapunk. Ha veszünk 10 kreditet kedvezményekkel, 12 euróból küldhetünk saját fotónkkal ellátott képeslapot 10 különféle rokonnak – legalábbis európai címekre ezeket az árakat kaptuk. A kiküldés Angliából és Németországból történik, terméktől függően. A Touchnote a weben és iPhone-on is elérhető.

Karácsonyi visszaszámlálók (Android + iOS)

A karácsony az az időszak, amikor még a letisztultság legszigorúbb hívői is megengedhetnek maguknak egy csillogó, animált háttérképet. Már csak a napokat számolod karácsonyig? A Christmas Live Wallpaper nevéhez híven beköltözik Androidos telefonodra élő háttérképként, és ünnepi hangulattal tölti be a készüléket. A készítők biztosra mentek, van benne minden, ami a karácsonyról csak eszedbe juthat: villogó karácsonyfa, hópelyhek, nyugodt éjszaka, és egy nagy visszaszámláló, ami mutatja a szentestéig hátralévő napokat – talán egy kicsit túlzásba is estek. Ha egy kicsit visszafogottabbat szeretnél, akkor a remekül testreszabható Christmas Countdown Widget-et válaszd, ami kicsit diszkrétebben számolja a várakozással teli napokat. Ha úgy érzed, magadtól sem jelent gondot számon tartani a hátralévő 7 napot, akkor ezzel az appal hóvihart varázsolhatsz a háttérbe – a legjobb, hogy mindezt az általad választott fotó elé (a magyar fordítás kissé „karcos”, de egy kis kreativitással lehet kezelni, és ezek a legélethűbb hópelyhek, amiket csak találtunk).  Természetesen iPhone-on se kell visszaszámláló nélkül várni a karácsonyt: a Sleeps To Christmas 2 telepítése után kedves kis animált figurák adják tudtodra a hátralévő napokat – akár háttérképként is beállíthatod.

Relaxed (PC)

Kicsit kiszakadnál a közösségi oldalak világából, hogy csak a szeretteiddel legyél? Természetesen volt valaki a világban, aki pont erre való alkalmazást fejlesztett. A Relaxed nem csinál mást, mint mindenkinek, aki kapcsolatba lép veled Facebookon vagy Twitteren elküld egy kis üzenetet, amiben elmagyarázhatod, hogy miért nem fogsz reagálni egy megadott dátumig. „Out of Office” üzenet közösségi oldalakhoz. Egyszerű, de nagyszerű. Jó pihenést!

Ajándéklisták (iOS+Android)

Még nincsenek meg az ajándékok? Akkor bizony ideje leülni elgondolkodni. Ne félj: egész app-iparág épült arra, hogy segítsen neked ebben. Itt van rögtön 2 dollárért a Better Christmas List, ahol családtagonként állíthatsz össze ajándéklistákat és rendelhetsz hozzá budgetet – persze, ha pont ezt csinálod egész évben a munkahelyeden, lehet, nem pont erre vágysz…

Kevésbé jó, de ingyenes megoldás Androidra is létezik, a Christmas Gift List képében.

Ajándékcsomagolás (iOS)

Túlélted az utolsó hetet, és már csak egy kihívás van hátra: becsomagolni az ajándékokat. Ha hozzám hasonlóan te se születtél különösebben nagy tehetséggel dobozok színes papírba borításához, akkor pont neked készült a Gift Wrapping Instant Expert. 1 dollárért te lehetsz a csomagolás Mozartja – képek, videók, sőt még kitöltendő ellenőrző tesztek is biztosítják, hogy idén ne a te csomagjaidon vigyorogjon a család… Ha sajnálod érte az 1 dollárt, van ingyenes lite verzió is, ami majdnem ugyanaz, reklámokkal támogatva. Meglepő módon Androidra nem találtunk olyan alkalmazást, ami hasznosabbnak tűnt volna, mint bármelyik ingyenes YouTube oktató videó a témában – mondjuk mint ez.

Varázslatos karácsony a gyerekeknek (iOS)

Magasan a legigényesebb App amivel találkoztunk idén karácsonykor a Santa Spy Cam. Sajnos az Androidos verziót csak 2014-re ígéri a fejlesztő csapat, így idén csak az iOS-es eszközt használó szülők gyerekei leshetnek manócskákat, ahogy saját lakásuk különféle szegleteiben felbukkannak. A használat pofon egyszerű: kiválasztjuk a lakás egy pontját, kicsit méricskélünk a képernyőn, majd az app benépesíti manókkal, illetve télapóval a jelenetet. Ha jól mérjük ki a tárgyak helyét a képernyőn, meglepően élethű eredményeket kaphatunk, amint a kis zöld ruhás lények behuppannak, mondjuk a konyhapultunkra. Igazi energiát csak abba kell fektetnünk, hogy egy kis történetet építsünk az egész köré a gyereknek, akik ha ügyesek vagyunk, pár évig biztos szentül meg lesznek róla győződve, hogy az ajándékokat valóban télapó és a manók hozzák – hiszen saját szemével látta őket a videón.

Az appban rengeteg különféle előre megkomponált jelenet van, amelyeket a lakás különféle részeibe beilleszthetünk, egy egész kis mágikus univerzumot kreálva otthonunkban. A készítők még tovább mentek a fizikai és a virtuális világ összekapcsolásával: a videókban gyakran feltűnnek olyan, (az amerikai szokásokat követő) karácsonyhoz kapcsolódó tárgyak, amiket a szülők könnyen beszerezhetnek. Így a pl. a cukorbotot, amit a videóban a manók elhelyeznek a nagyszobában, reggel valóban ott találhatja a gyerek. A jelenetek és jelmezek az Amerikában elterjedt vonalat követik, de mivel amúgy is minden híresebb karácsonyi filmben ezt a világot látják, a magyar gyerekeket ez valószínűleg egy pillanatra sem zavarja meg. Alapból az appban pár jelenet érhető el ingyenesen, már ezekkel is hatalmas meglepetést okozhatunk a kisebbeknek. Azonban, ha szánunk rá pár dollárt, már egy teljes történetet felépíthetünk a rengeteg különféle fizetős momentumból. A fejlesztők még az olyan apróságokra is gondoltak, mint a gyerekzár, hogy a turpisság a kicsiknek biztossan ne derülhessen ki. A kész videókat akár a gyerek Facebook falán is megoszthatjuk – bár nem tudom a célcsoportnak van-e már ilyenje – vagy feltölthetjük YouTube-ra, illetve e-mailben is elküldhetjük. A Santa Spy Cam ötletes, vidám, egyértelműen a legjobb karácsonyi app, amit eddig láttunk. Amellett, hogy örömet okoz a gyerekeknek, valószínűleg szülőként is remek szórakozás használni. Sok ilyen kéne még.

 Karácsonyi zene (PC + iOS + Windows Phone + Android)

A végére hagytam a legjobbat: múlt hét óta Magyarországon is elérhető a Spotify, és ezzel egy életre megoldódott a karácsonyi dalok problémája – meg úgy általában minden zenebeszerzéshez kapcsolódó is! Mehet a doboz mélyére a jó öreg „Best of Old Times Christmas Carols” CD, és jöhetnek a különböző stílusok és hangulatok szerint válogatott karácsonyi playlistek a Spotify csapatától. Mivel a karácsonyi vacsora közben kissé zavaró lehet az ingyenes verzióban szereplő óránként három percnyi reklám, javaslom, hogy egy prémium előfizetést engedj meg magadnak – pláne, hogy az első hónap ingyen van, legfeljebb lemondod karácsony után. Bár a havi 5 eurós árat a végtelenül sokféle és végtelen mennyiségű zenéért én amúgy is nagyon kedvező ajánlatnak érzem. Kedvenceidet ráadásul offline módba is szinkronizálhatod mobil eszközeidre . Telepítsd az appot a spotify.com-ról, majd ha PC-n akarod használni, akkor a Tunigo kiegészítőt is. A Spotify alkalmazás Tuingo fülén találod majd meg a „Holidays” kategóriát, itt aztán kedvedre válogathatsz az ezernyi karácsonyi dal és playlist közül. Ha a mobil alkalmazást használod (van Androidra, Windows Phone-ra, és iOS-re is), még a Tunigo-ra se lesz szükséged: az app „browse” menüjében egyből megtalálod a „Holidays” kategóriát. A klasszikusabb karácsonyi összeállításokon kívül, olyan elsőre vadnak hangzó listák is várnak itt, mint a “Hipster Holiday + Indie Xmas”. És ha elmúltak az ünnepek, érdemes tovább kutatni a kategóriák között: munka közben jól jöhetnek majd az olyan sokat ígérően elnevezett playlistek, mint a “Creativity Booster”.

Az Apple digitális ajándékai karácsonyra

Akárcsak tavaly, az Apple idén is egy kis meglepetéssel készült az ünnepekre az iPhone és iPad tulajoknak: a 12 Days of Gifts-ben december 26. és január 6. között mindennap kis ingyenes tartalmakat találunk. Appok, könyvek, zenék! Érdemes letölteni.

+1 bónusz

A végére szeretnénk ajánlani valamit, amire biztosan nem lesz szükséged karácsonykor, de minket lenyűgözött csodálatos fölöslegességével. Az isitchristmas.com nem csinál mást, mint amit a neve ígér. Jó mulatást hozzá!


Reméljük hasznosnak találtad a kis válogatásunkat. (Felhasználói) élményekben gazdag ünnepeket kíván a Testbirds egész csapata! 😉

 

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.