Internetes munkák, amik nem átverések

Sokan szeretnének otthonról, internetes munkával pénzt keresni, azonban a legtöbbeknek hamar elmegy tőle a kedve, mikor szembesülnek a valósággal. Tipikusan három probléma valamelyike veszi el annak a kedvét, aki a fotelből próbál szabadidejében plusz keresethez jutni: nagyon alacsony órabérek, túlzottan monoton munkák, és csaló, nem fizető munkaadók hirdetnek szerte a világhálón. Azonban az elmúlt években a crowdsourcing előretörésének hála, megjelentek olyan értelmes munkalehetőségek, amelyek messze túlmutatnak a 2000-es évek bannerkattintgatós, értelmetlen feladatain. Ebben a bejegyzésben olyan cégeket gyűjtöttünk össze, amelyek valóban komoly háttérrel rendelkeznek, és valós értéket teremtő, szabadidőben végezhető internetes munkalehetőséget kínálnak.

Magyar crowdsourcing oldalak

Sajnos a magyar piacon még nincs sok crowdsourcing kezdeményezés: először ezt a párat mutatjuk be, majd a nemzetközi lehetőségek közül szemezgetünk. A jövőben biztosan bővülni fog a hazai lehetőségek köre, hiszen egyre erősödő trend, hogy a vállalatok magánemberek munkáját vonják be folyamataikba.

KreaNod – a magyar kreatívok találkozóhelye

A KreaNod a monoton internetes munkák tökéletes ellentéte: kreatív szakemberek kapcsolódhatnak be vállalatok által kitűzött pályázatokba. A megbízó kiír egy pályázatot, a kreatívok pedig elkészítik pályaműveiket. A végén a legjobbat kiválasztja a megrendelő, és annak készítője viszi el a felajánlott pénzdíjat. A KreaNod jellegéből fakadóan elsősorban azok tudnak részt venni a pályázatokon, akik valamilyen designer háttérrel rendelkeznek, de néha meghirdetésre kerülnek reklámszövegekhez, írásos anyagokhoz kapcsolódó pályázatok is. A projektek díjazásai jellemzően 40.000 és 150.000 forint között mozognak, amelyet a nyertes mű megalkotója vihet haza.

Testbirds – ahol bárkiből lehet tesztelő

Saját magunkat sem hagyhattuk ki a listáról, hiszen nálunk bárkiből lehet tesztelő, és kereshet pénzt online. A legújabb hazai fejlesztéseket teszteljük, jellemzően nagyvállalati megrendelőinknek, valódi felhasználók munkaerejét felhasználva – ezt nevezzük crowdtestingnek. A platformunkon regisztrálók kétféle munkában vehetnek részt: egyes tesztjeinknél elsősorban részletes véleményekre vagyunk kíváncsiak, míg máskor hibákra kell vadászni. Egy regisztrált tesztelő tipikusan havi 1-2 tesztben tud részt venni, tesztenként pedig a munka mennyiségétől és nehézségétől függően 10-30 euró között fizetünk. Tesztjeink jellemzően 2-4 óra munkával járnak és semmiféle számítástechnikai hátteret nem igényelnek, ám előfordulnak direkt IT-szakembereknek szánt, egész napos feladatok is.

Ha szívesen lennél te is tesztelő, itt tudsz regisztrálni.

Nemzetközi crowdsourcing oldalak

A hazai felhozatal után a nemzetköziből szemezgetünk kicsit. Az alábbi lista nem teljes, egyre több crowdsourcing platform jön létre – próbáltam kiemelni párat az ismertebb, megbízható oldalak közül. Ami mindegyik oldalban közös, hogy angoltudás nélkül nincs sok esély munkához jutni rajtuk.

oDesk – Online szakember katalógus

Az oDesk alapvetően szabadúszó, vagy szabadidejükben dolgozni vágyó szakemberek összekapcsolására jött létre a potenciális megrendelőkkel. Programozók, webdesignerek, app fejlesztők, online marketingesek, szövegírók, fordítók egyaránt találhatnak itt szakmájuknak megfelelő kihívást. Akik speciális képzettség nélkül szeretnének munkát vállalni, azok különféle adatrögzítő projektekre vállalkozhatnak, valamint online asszisztensi, adminisztrátori munkákat vállalhatnak.. Az oDesk kezeli a fizetségek eljuttatását a munkavállalókhoz, valamint egy online feladat követő rendszert is nyújt, amivel nyomon követhető az elvégzett munka. Az oDesk őrködik afölött is, hogy az elvégzett munka mindig valóban ki legyen fizetve. Az órabérek a feladathoz szükséges szaktudás mélységétől függenek, az óránkénti pár dollártól egészen a 30-40 dolláros díjakig terjednek.

 

99designs – nemzetközi kreatív pályázatok

A 99designs a hazai KreaNod-hoz hasonló rendszer, csak éppen nemzetközi szinten. Ahogy a nevéből is sejthető, a platformot direkt designereknek szánták: grafikusoknak és webes szakembereknek egyaránt. A megrendelők többféle csomag közül választhatnak – ezüsttől a platináig – mikor közzéteszik pályázatukat egy design megalkotására. A csomagtól függ, hogy milyen díjazást kap a nyertes – ez kihatással van rá, hogy hányan adnak be pályaművet, valamint, hogy mennyire tapasztalt designereknek kelti fel az érdeklődését a projekt. Pályázatonként nagyon változó, hogy hány vetélytárssal kell számolni – vannak projektek, amelyekre csak egy tucat designer jelentkezik, de találtunk olyanokat is, amelyekre több száz nevezés érkezett.

 

Amazon Mturk – az érdekesség

Az Mturk (Mechanical Turk,  a név eredetéről itt olvashatsz) az Amazon saját crowdsourcing platformja, amely direkt az apró feladatokra darabolható, egyszerű, de emberi intelligenciát igénylő projektek kiszervezésére jött létre. Ezeket a mikrofeladatokat a platform HIT-eknek (Human Intelligence Tasks) nevezi, és elvégzésükkel kereshetsz pénzt regisztráció után. A munkák legtöbbször az adatfeldolgozás, kategorizálás, fordítás, fotóelemzés, indexelés, és moderálás témakörében mozognak, hiszen ezek azok a feladatok, amelyek nehezen automatizálhatók teljesen, de nem igényelnek különösebb szakképzettséget. A bérek más crowdsourcing platformokhoz képest nagyon alacsonyak, de a legtöbb feladat tényleg csak némi angoltudást és minimális számítógépes ismeretet igényel, és akár csak napi 10 percre is beszállhatunk dolgozni. Az Mturk inkább mint érdekesség került az összeállításba, mert nem igen lehetséges benne Európában elfogadhatónak számító órabérért összehozni.

 

Freelancer – a 10 milliós versenypálya

A freelancer egy hatalmas piactér, ahol mindenféle online végezhető munkát ajánlók és keresők találkozhatnak. Projektekből is van bőven, amelyek az egész speciális feladatoktól (pl. 3D modellezés) egészen a semmilyen szakértelmet nem igénylő adatrögzítési munkákig terjednek. A megrendelő kétféle modell közül választhat: nyílt versenyt ír ki, amire sokan jelentkeznek és pályamunkákat küldenek be, majd a legjobb megnyeri a felajánlott díjat, vagy projektet hoz létre, amelyre szakemberek ajánlatokat tehetnek, és közülük választja ki azt, akit végül felbérel az elvégzendő munkára. A projektek és versenyek díjazása nagyon eltérő, így nem tudunk még nagyságrendileg sem értéket megadni.

 

Reméljük, a fentiek között találtok magatoknak megfelelő internetes munkalehetőséget – élményeiteket a különböző crowdsourcing oldalak kapcsán nagyon szívesen látjuk kommentben!

Szeretnél teszteléssel pénzt keresni?
Várunk a Fészekben! Kattints és regisztrálj »

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

11 hozzászólás to “Internetes munkák, amik nem átverések

 • János F. Fazakas
  3 év ago

  TB regisztrációnál amikor PC-t adok hozzá a devicekhez a mentés után beszúr magának egy kitöltetlen böngésző rubrikát amit hibaként jelenít meg és nem acceptálja a device felvételét. További észrevétel, hogy szerintem nem vagyok az egyedüli akinek 1 pc-n töb OS is fent van ezért kényelmesebb lenne ha az OS-nél is több választási lehetőség lenne, kicsit zavaró mind a 4 OS-hez egyenkét felvinni az összes perifériát, böngészőt, etc…
  Szép napot! 🙂

  • Szia János!
   Nagyon örülök, hogy regisztráltál a Testbirds Fészekben. Rendszerünk az elmúlt héten újult meg teljesen, így az ehhez hasonló hibák bejelentésével nagyon sokat segítesz nekünk, hogy minél tökéletesebb lehessen az új platform. Kérlek, a birdmaster@testbirds.hu címre írd meg nekünk a hibát, pár screenshottal illusztrálva, és már neki is látnak a kijavításának Münchenben a fejlesztőink. Köszönjük javaslatodat az egy PC-re telepített több OS-re vonatkozóan, meg fogjuk fontolni – bár a regisztrált tesztelők legtöbbjének csak egy OS fut a gépén.

 • Gergely Szöllősi
  3 év ago

  Szia Balázs!

  Köszönjük a megemlítést, sok olvasótok látogatott meg minket. Remélem, nem is fognak csalódni. További jó munkát kívánok!

  Szöllősi Gergely
  KreaNod alapító

  • Szia Gergely!

   Örülök, hogy sokan felfedezték a KreaNod-ot a post nyomán. Reméljük, minél több crowdsourcing elven működő kezdeményezés lesz sikeres itthon is 🙂

 • Páldi Balázs
  3 év ago

  Ez alapján a cikk alapján nekem nagyon megtetszett az elképzelésetek ezért mindjárt el is indultam regisztrálni. A regisztráció végén ott van a szokásos elfogadom a felhasználási feltételeket pont. Nem tudom ki mennyire szokta ezt elolvasni én igen. Ekkor ért a meglepetés, hogy az egész németül van, és semmilyen lehetőség nincs nyelv választásra. Én legalábbis nem találtam. Szerintem érdemes lenne legalább egy angol nyelvű verzióz is közzétenni, ha már magyar nincs.

 • Helló!

  A következő szövegrészben a link nem működik.
  “Azonban az elmúlt években a crowdsourcing előretörésének hála” (http://www.blog.https//testbirds.hu/crowdsourcing-2/crowdsourcing-definicio/)

  • Bertényi Barnabás
   1 év ago

   Kedves Balázs!
   Köszönjük, hogy szóltál, javítottam a linket 🙂

 • Szervusztok!

  Engem az érdekelne, hogy ha Csehországban dolgozom, szlovák állampolgár vagyok viszont szeretnék magyarul tesztelni akkor erre van lehetőségem, vagy létezik valamilyen “megkötés”?

  Válaszotokat előre is köszönöm!

  Kellemes Ünnepeket a csapatnak!

  Üdv.:
  Kiss Szabolcs

  • Horváth László
   8 hónap ago

   Kedves Szabolcs,

   Köszönjük az érdeklődésed! Bár sok tesztünkben követelmény a magyarországi lakóhely, vannak olyan tesztjeink is, melyeknél nincs olyan szempont, ami kizárna téged a tesztelők köréből. Így ha regiszrálsz nálunk, és kapsz meghívót tesztelésre, nyugodtan fogadd el. 🙂

   Üdvözlettel,
   A Testbirds csapata

 • Kovacs Katalin
  4 hónap ago

  Szeretnek csatlakozni onokhoz.

  • Horváth László
   3 hónap ago

   Kedves Katalin,

   A https://nest.testbirds.com/ oldalon tud regisztrálni a rendszerünkben. Az oldalon a GYIK szekcióban további hasznos információkat olvashat a működésünkről.

   Üdvözlettel,
   Horváth László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.