Honnan ered a user experience fogalma?

usability-categorie-illustration

Don Norman, a híres kognitív pszichológus és tervező tette népszerűvé a felhasználói élmény (user experience) fogalmát.

Elsősorban hozzá társítják a fogalmat, azonban már korábban is használta ezt a kifejezést E.C. Edwards és D.J. Kasik a “User Experience With the CYBER Graphics Terminal” c. írásukban.

Norman az Apple fejlesztését erősítette az 1990-es évek elején, és csapatának széles tevékenységi körét szerette volna leírni ezzel a fogalommal. Ő volt az első olyan ember, akinek a pozíciója User Experience Architect volt.

“Azért találtam ki ezt a kifejezést, mert úgy gondoltam, hogy a humán interfész és a használhatóság túl specifikus kifejezések: Egy személy minden, a rendszerrel szerzett tapasztalatát le akartam fedni, beleértve az ipari formatervezést, a grafikát, az interfészt, a fizikai interakciót és a használati útmutatót is.” (Az eredeti, angol nyelvű idézet itt olvasható.)

don_norman

Don Norman

Ezalatt az idő alatt írta meg “The design of Everyday Things” című könyvét is, aminek fő gondolatmenete a mai napig is érvényes: a designnak nem elsősorban esztétikai szerepe van, helyette sokkal inkább funkcionális és használhatósági szempontoknak kell megfelelnie.

Ő fogalmazta meg azt is, hogy a felhasználó-központú design a fontos, vagyis egy design-folyamatban a döntéseinket arra kell alapozni, hogy milyen igényeik vannak a felhasználónak. Ezt az irányelvet a UX designerek és kutatók a mai napig szem előtt tartják.

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.