Etikus design – Az AMUSE konferencián jártunk

A minap részt vettem Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb idei UX eseményén, az Amuse konferencián. Egy-egy szakmai fórum után mindig felteszem magam számára a kérdést: „Milyen gondolatokat hoztam el?”.Több előadás, eltérő megközelítésben foglalkozott a designeri szakma felelősségének kérdéskörével és ez meglehetősen elgondolkoztatott. A mindennapok során hajlamosak vagyunk elveszni a szakmai részletekben és az user mögött nem látjuk, értjük meg az EMBERT. Rajzolunk persze perszónát, felmérjük szegmenseink igényeit, élményt generálunk, de legyünk őszinték: az etikus megközelítés azért itt-ott elmarad. Gondolunk-e a megoldás kialakításakor például a korlátozott képességgel rendelkezőkre (pl: színtévesztők, nagyothallók), a gyerekek érzékenységére, a környezetvédelemre? Biztos, hogy a valós problémák megoldására fókuszálunk vagy csak a felszínt kapargatjuk? Felmérjük-e egyáltalán a társadalmi és – adott esetben – kulturális hatásait döntéseinknek?

Őszintén szólva etikusnak lenni macerás, és gyakran kisebb-nagyobb többletmunkát vagy többletköltséget okoz, de biztos vagyok benne, hogy mindenképpen megéri.

Jó volt látni a konferencián az előadásokban, hogy a „nagyok” (pl: Facebook, Google) és a „kisebbek” (pl: Hotjar, Simple) is milyen komolyan veszik magukat ebben a kérdésben. Ugyan van még hova fejlődnie a magyar piacnak, de ezzel együtt hiszem, hogy a hazai szakma számára is egyre fontosabbá válik a human-centered megközelítés! Mi itt a Testbirdsnél erre törekszünk!

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.