Az ősz legjobb mobilos konferenciája: a HWSW App!mobile-on járt a Testbirds csapat

A múlt hetünk a HWSW App!mobile konferencia körül forgott, hiszen itthon ez az ősz legnagyobb, és legszínvonalasabb mobilos rendezvénye. Amellett, hogy standdal is jelen voltunk, lehetőségem nyílt előadni a fejlesztői szekcióban a crowdtestingről. Ebben a bejegyzésben pár szóban összefoglalnám a konferencia kapcsán szerzett – alapvetően pozitív – élményeimet. 

Az App!mobile tavaly az ősz legizgalmasabb tech eseménye volt számomra, így nagy reményekkel érkeztem idén is. A helyszín idén is a MOM Kulturális Központ volt, de tavaly óta még nagyobbra nőtt a konferencia: az 550 résztvevő összesen 6 szekció előadásaiból válogathatott. Az előadások témái sokszínűbbé váltak tavaly óta, ahogy a mobilok is életünk egyre több területére törnek be. Olyan témák, amelyek pár éve még csak érdekességeknek számítottak, ma kiemelt projektekké válnak számos cégnél (“vállalati mobilitás” névvel egész szekciót is szenteltek a nagyvállalati mobil fejlesztéseknek), de az Internet of Things korszaka is érezhetően megkezdődött, nem csupán izgalmas jövőkép többé.

hwsweloadlang

Láng András a LogMeIn statégiájáról beszél: fókuszban az Internet of Things

A rendezvényt idén először szervezte Gálffy Csaba HWSW szerkesztő, és a konferencia programjából világosan látszott, mennyire ráérzett arra, hogy a tech ipar gyökeresen átalakult az elmúlt években. A fejlesztői szekcióban szép számmal előfordultak a felhasználókra, felhasználó-központú tervezésre fókuszáló előadások, és a programozók lelkesen hallgatták őket – pár éve legyintettek volna ezekre a témákra. Ma már ők is érzik, hogy a mobil appok pont az a témakör, ahol egy fejlesztőnek elképesztően széles tudással kell rendelkeznie, ahhoz hogy átlássa, mitől is lesz sikeres egy termék, nem elég, ha a technikai tudása megvan. Az App!mobile-on jól látszott, ma mennyire egymásba fonódnak a technikai és az üzleti területek: menedzserek és fejlesztők ugyanazokat az előadásokat hallgatják, hiszen egyik fél se engedheti meg magának, hogy vakon tapogatózzon a másik térfélen.

A nagyterem először a plenáris előadásoknak adott helyet, majd a Dev szekciónak.

Egy konferencia lelke: az előádások

A konferencián nagyon színvonalas előadások hangzottak el, én legalábbis nem futottam bele se füle, se farka, átgondolatlan prezentációkba – pedig nem nehéz ilyet elkapni hazai konferenciákon. Saját előadásom kapcsán is megtapasztaltam, hogy a szervezők az előkészítés során odafigyeltek, hogy a hasonló témát érintő előadások ne fedjenek át egymással túl erősen, így ne váljanak monotonná a hallgatóságnak. Mivel kiállítottunk, így nem volt időm annyi előadót meghallgatni mint tavaly, de amiket igen, azok mind jól felépített anyagok voltak. Különösen jó volt Hoffer Gábor (Prezi) előadása az UX szekcióban, amiről a címe alapján (Device/design körkép) nem is számítottam rá, milyen filozofikus magasságokba fog emelkedni a végére.

Hoffer Gábor előadása az UX szekcióban

Hoffer Gábor előadása az UX szekcióban

 

A konferencia egyetlen “csalódása” is a kedvencemhez, az UX szekcióhoz kapcsolódott: sajnos most csak 5 előadást és egy kisebb termet kapott a téma, amiben csak úgy tolongtak az érdeklődők. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a konferencia tele volt olyan előadásokkal, amelyek szorosan kapcsolódtak az UX-hez, de más szekciókban kaptak helyet – ez is jól jelzi, hogy a felhasználói élmény optimalizálása ma minden területen egyre kiemeltebb szerepet élvez. Az idei érdeklődést látva remélem jövőre újra meghízik a témának dedikált blokk…

Kötelező őszi program

Immáron másodszorra járva a rendezvényen az a véleményem, hogy akit érdekelnek a mobilokkal összefüggő fejlesztések, azoknak a tavaszi Smartmobil mellett a HWSW App!mobile is kötelező program minden ősszel. Ha nem rajongsz az előadásokért, már csak azért is érdemes elmenned, mert aki komolyabban foglalkozik mobilokkal, az itt tényleg jelen van: tökéletes alkalom kapcsolatokat építeni a szakmán belül. Saját tapasztalatunk szerint a látogatók nagyon nyitottak voltak, a szigorúbban vett IT-s konferenciáknál sokkal könnyebb volt bárkivel szóba elegyedni.

Volt kivel beszélgetnünk a Testbirds standon...

Volt kivel beszélgetnünk a Testbirds standon…

Előadásom diái: hogyan segítenek a felhasználók sikeres mobil appot fejleszteni

Saját előadásomban a fejlesztői szekció közönségének mutattam be a crowdtesting-et, és próbáltam minél világosabb képet festeni arról, mire is használhatják a felhasználókkal végzett tesztelést saját projektjeik kapcsán. Az előadás diáit lentebb találod.

 

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.