Aki keres, az talál: hogy keresnek helyeket a felhasználók?

Az alábbi blogposztban azt szeretnénk bemutatni, hogy mit várnak el a felhasználók, amikor valamilyen helyet, boltot, szolgáltatót keresnek: legyen az egy ATM, egy könyvesbolt vagy egy hivatal.

Sokféle helykeresőt láttunk már: van, amikor egy térképen kell a megfelelő várost kiválasztani és egy teljes listát kapunk a találatokkal; más esetekben elkérik a tartózkodási címet, hogy a közeli helyeket megmutassák, míg olyan is akad, amikor nem az a lényeg, hogy hol van a helyszín, amit keresünk, hanem hogy mit “tud”.

Amikor konkrét címhez, kerülethez kötötten keresünk valamit egy városban vagy kerületben…

Vannak esetek, amikor egy konkrét város vagy kerület találataira kíváncsi a felhasználó: jellemzően ilyenek a hivatalok, óvodák stb. Mivel ilyenkor nem a legközelebbi helyet keresem, hanem fixen pl. a IV. kerületben kell elintéznem valamit, akkor elegendő, ha csak a IV. kerületi listát látom.

Ilyenkor nem szükséges a tartózkodási cím alapján a legközelebbi találatokat megmutatni, mivel hiába van egy sarokra tőlem az V. kerületi okmányiroda, ha oda úgysem mehetek.

akikeres_01

Ezzel a megoldással óvatosan bánjunk, mert elég kötött. Csak akkor javasolt, ha nincs sok találatunk és a felhasználónk biztosan valamilyen fix cím (város vagy kerület) alapján kell, hogy megtalálja a keresett helyet, mint például az alábbi képen is, az látszik, hogy a kiválasztott budapesti megyében csak egy találat van, a Budai területi iroda.

akikeres_02

Amikor a jelenlegi tartózkodási helyünkhöz közel keresünk valamit…

Van, hogy olyan megoldást keresünk, amikor a lehető legközelebbi helyet szeretnénk megtalálni: például egy könyvesboltot vagy gyógyszertárat keresünk a közelben. Egy ilyen keresés nem lakcímhez kötött, egy gyors megoldásra van általában szükség valahol a közelben. Ilyenkor például hasznos az is, ha betudom állítani, mekkora körzetben keressen.

akikeres_03

Ekkor jó, ha felkínálja a kereső a hozzáférést a felhasználó tartózkodási helyéhez vagy szabadszavas keresőbe engedi a város, utca, házszám beírását. Ha nincs nagyon sok találat, akkor elképzelhető, hogy nincs is keresőmező, csak a találatok látszanak a térképen.

akikeres_04

Amikor egy tulajdonság alapján keresünk valamit…

Amikor például egy délután nyitva tartó postát keresünk, akkor előfordulhat, hogy nem is az a fontos, hogy melyik kerületben van, hiszen az ember úgyis utazik, útba tud ejteni akár több helyet is. Helyette inkább a nyitva tartás a fontos.

A Posta régebbi térképes kereső oldalán megolt az a lehetőség, hogy szűkítsük a találatokat a 16 óra után nyitva tartó postákra, azonban sajnos minden esetben meg kellett adni, hogy melyik kerületben. Tehát hiába volt egy jó paraméteren alapuló keresés, a kerületválasztással megkötötték a felhasználó kezét.

akikeres_05

A most elérhető postakeresőben felismerték, hogy az ügyfeleket, akik postára mennek elsősorban az érdeli, hogy meddig van a posta nyitva, így pl. ezt már kiemelten ki is írják, ill. több szűrési lehetőség is van, ami segíti a keresést.

akikeres_06

Honnan tudjam, melyik kereső jó?

Próbáljunk a felhasználóink fejével gondolkodni, hogy a mi szolgáltatásunk esetében mi lehet majd a legfontosabb szempont:

  • hogy megtalálja egy városhoz/kerülethez tartozó helyeket, hivatalokat;
  • hogy megtalálja a jelenlegi tartózkodási helyéhez legközelebbi helyet, üzletet
  • hogy megtalálja azt a helyet, ami a beállítások alapján neki megfelel (este is nyitva, van valamilyen extraszolgáltatás stb.)

A felsoroltakat pedig akár kombinálhatjuk is, hogy olyan keresőt hozhassunk létre, ami segíti a felhasználót, hogy megtalálja, amit keres.

Javasoljuk, hogy ehhez készítsünk perszónákat, hogy lássuk, a mi szolgáltatásunkat jellemzően hogyan veszik igénybe ügyfeleink, mi fontos számukra.

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.