Airbnb vs. Booking.com – A titánok harca 2/2

airbnb-vs-booking-2

Minisorozatunk első részében azt jártuk körbe, hogy melyik oldal milyen módszerekkel igyekszik elnyerni a felhasználók bizalmát. Tesztelőink visszajelzéseit vizsgálva a második részben tovább boncolgatjuk a két szállásfoglaló oldal működését.

Szálláskeresési szokások

A továbbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy a kutatás résztvevőire milyen szállásfoglalási szokások jellemzők. Nem meglepő módon a legtöbben a két ismert oldalon, a szállás.hu-n és a booking.com-on keresgélnek, esetleg a szálláshelyek saját weboldalán foglalnak. Egy másik nagy csoportot azok képviselnek, akik utazási irodán keresztül választják ki úticéljukat.

Világos, hogy ezeknek a csoportoknak az elvárásai mások lesznek, ha egy szállásfoglaló oldalról beszélünk, így  kíváncsiak voltunk arra, hogy a két vizsgált oldal hogyan teljesít más-más felhasználók esetén.

Megkértük a résztvevőket, hogy fogalmazzák meg, hogy milyen kritériumokat állítanak egy szállással szemben.

Az említés gyakorisága szerint az alábbi szempontok a legfontosabbak az áhított szállás kiválasztásánál:

airbnb-booking-2-01

A lista összeállítása nem csak abban segített nekünk, hogy felmérjük, mi alapján választ ez a 81 felhasználó, hanem abban is, hogy megértsük, milyen információkat keresnek, amikor hotelt választanak, és hogy ezeket az információk egyébként rendelkezésre állnak-e a vizsgált weboldalakon, illetve hogy ezek alapján akár tudják-e szűrni a találati listát. Értelemszerű, hogy ha ezen igények mentén kezdek neki a szálláskeresésnek, akkor a weboldalon  ezeket az információkat meg kell jeleníteni.

Hogyan találhatjuk meg az tökéletes szállást?

Világos, hogy az Airbnb más oldalról közelíti meg a szálláskeresést, mint a Booking.com, és ezt a szemléletet értékelték is azok, akiknél kiemelt fontosságú a szállás elhelyezkedése. Az Airbnb térképes keresője leginkább azok tetszését nyerte el, akik nem feltétlenül az ár oldaláról közelítik meg a kutakodást, hanem elegendő nekik az ártartomány megadása, de azon belül inkább egy térképen szeretnék látni az elérhető szálláshelyeket.

A Booking.com-on ezzel szemben nehezményezték tesztelőink, hogy nehezen találták meg a térképes keresés opciót. Lehetséges az egyes szállások megjelenítése is térképen, de egyesével minden opciót végignézni rendkívül időigényes tud lenni, az összes találat térképes megjelenítése lehetőséget pedig kevesen találták meg.

A részletes szűrőket mindkét oldal esetében pozitívan fogadták a tesztelők, egyetlen apróságot lehet csak felróni a Booking.com készítőink: egy-egy szűrési feltétel megadása után automatikusan újratöltődnek a találatok, így ha sok szűrőt tudunk használni, a keresés nagyon hosszadalmas kell lenni, hiszen meg kell várni, hogy frissüljön a találati lista.

Ha rugalmas az utazás időpontja, akkor az Airbnb ismét egy lépéssel a Booking.com előtt jár. Minden szállás esetén lehetőség van arra, hogy megnézzük a szabad időpontokat, és ennek megfelelően tervezzük a nyaralást, míg a Booking.com oldalon minden esetben újra meg kell az adni az utazás időpontját, és a szállás adatlapjának frissítése után láthatjuk, hogy a megadott időszakban vajon szabad-e a szállás. Így az Airbnb jobban támogatja azokat az utazókat, akik rugalmasan állnak a nyaralás megtervezéséhez, míg a Booking.com azoknak lehet hasznos, akik fix dátumon utaznak.

airbnb-booking-2-02

Foglaltsági tábla az Airbnb-n szabadon foglalható napokkal

airbnb-booking-2-03

A Booking.com-on újra kell szabad szobát keresni, ha másik dátumot adunk meg

Információ a szállásról

Ha megtaláltuk az időpontban és árban megfelelő szállást, és a legfontosabb kritériumainkat is érvényesíteni tudtuk a szűrők segítségével, akkor jöhet annak felmérése, hogy mennyire szimpatikus az adott apartman.

Sajnos az Airbnb esetében sokan nehezményezték, hogy bár az oldal magyar, a szállások adatlapja sok helyen angolul, vagy akár spanyolul vagy olaszul tartalmazza a leírásokat. Ennek oka az, hogy a szállásadók bármilyen nyelven adhatnak meg leírást, és elvileg a beépített fordítás segítségével mindenki olvashatja a kívánt nyelven, azonban sok felhasználónk fejében zavart okozott, hogy ha az oldal nyelve magyar, akkor a szállásinformációk miért nem magyarul vannak, és nem is találták meg a fordítás lehetőségét.

A Booking.com esetében egész más hiányosságra hívták fel a figyelmet a felhasználók. Mivel a fizetés gyakran a szálláshelyen történik, így elvárás volna a fizetési módokra való szűrés, de az oldalon erre jelenleg nincs lehetőség, mint ahogy arra sem, hogy a kérdéseket feltehessék a felhasználók a szállásadóknak.

Továbbá ismét előkerült a túlzsúfoltság a Booking.com esetében, hiszen bizonyos információkat több helyen is megjelenít, míg az Airbnb az átláthatóság jegyében kifejezetten törekszik arra, hogy minden csak egyszer jelenjen meg az oldalon.

airbnb-booking-2-04

Vajon van-e wifi ezen a szálláson?

Szállásfoglalás, fizetési feltételek

Az Airbnb esetében a felhasználók egyértelműen az ár szerinti rendezés funkcióját hiányolták. Nagyon hasznos, hogy több szűrő is van az oldalon, az ártartomány megadásának lehetősége segít a lehetőségek szűkítésében, de sajnos nem váltja ki azt a funkciót, hogy az elérhető szálláshelyek közül a legolcsóbbak között kezdhessék a keresgetést.

Továbbá szokatlan volt az is, hogy a találatok között az Airbnb az egy éjszakára vonatkozó ajánlatot tünteti fel, amelyhez még jöhetnek egyéb költségek is, így például 7 éjszakára olcsóbb lehet egy szállás, amelynek az éjszakánkénti ára 15 000 Ft, mint egy másik, amely csak 13 000 Ft-ba kerül. Ennek az oka az, hogy a takarítási és egyéb felárak növelhetik a végösszeget, illetve sok szállásadó kedvezményt is biztosít hosszabb tartózkodás esetén.

Booking.com-nak tehát előnye van abban, hogy transzparensen mutatja a végösszeget, és nem kell egyesével minden szálláshely adatlapját megnyitni ahhoz, hogy tisztában legyünk a környék legjobb áraival.

airbnb-booking-2-05 airbnb-booking-2-06Ha már a pénzügyeknél tartunk: egyszerűsítette a választást a tesztelők számára a Booking.com esetében, hogy sokszor van lehetőség fizetési információk megadása nélkül is foglalni. Ekkor csak a szállás lefoglalása történik az oldalon, a fizetés pedig majd az utazás végén, a szállodában lesz esedékes. Ezzel szemben az Airbnb-n minden esetben fizetéssel zárul a foglalás, amelyet az utazás elmaradása esetén az oldal a megfelelő, előre beállított feltételekkel visszautal.

Továbbá a Booking.com oldalon szembetűnő opció az ingyenes lemondás lehetősége is. Sokan nem észlelték az Airbnb oldalán, hogy ott is lenne hasonló opció, pedig a szállásadó személyre szabott visszafizetési feltételeket tud beállítani, amely sokszor ingyenes lemondás is lehetéges bizonyos lemondási időn belül. Ez a fajta rugalmasság egyértelműen a Booking.com irányába billentette a mérleget.

A végeredmény

A teszt végén, miután már mindkét oldalt alaposan átböngészték a tesztelők, feltettük azt a kérdést, hogy melyik oldalon foglalnak szívesen?

airbnb-booking-2-07

Azok közül, akik még egyik oldalon sem jártak, hasonló (1/3 – 2/3) arányban sikerült meggyőzni a felhasználókat a két weboldalnak. A tesztelők főleg azért választották volna a Booking.com oldalát, mert ár-érték arányban ott találtak megfelelőt, míg az Airbnb oldalon nem volt egyértelmű, hogy melyik a legkedvezőbb árú szállás. Továbbá azt is kiemelték, hogy a frekventált úticélokon kívül szegényesebb volt az Airbnb szálláskínálata – főleg belföldön.

Az azonban világosan látszott több felhasználó véleményéből is, hogy végső soron nem az oldal felépítése, a design letisztultsága vagy a szűrők sokszínűsége miatt döntöttek végül egyik vagy másik oldal mellett, hanem a jelenlegi elvárásoknak való megfelelés határozta meg a végső választást. Sok összetevő áll a döntés hátterében, mindkét oldalnak megvannak a maga erősségei, és egyelőre úgy látszik, hogy a klasszikus szálláskereséshez kapcsolódó elvárásokat a mi tesztelőinknél a Booking.com teljesítette jobban. Azt azonban ne felejtsük el, hogy az Airbnb merészebb koncepció, amely világszerte nagy sikernek örvend, így hatással lehet a következő évek felhasználói elvárásaira is

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.