A következetes és kényelmes menüstruktúra jelentősége

A közelmúltban végeztünk felhasználói élmény kutatást egy online szolgáltatás mobilalkalmazásán. A számos értékes visszajelzés közül a tesztelők menüstruktúrával kapcsolatos tapasztalatait osztjuk meg veletek a továbbiakban.

A fejlesztők az alkalmazás alsó részére helyezték a főbb funkciókat jelölő ikonokat a ma nagyon sok más helyen is (pl. Instagram esetében) megszokott módon.

mobilapp_design_0

1. ábra: Az alkalmazás fő funkcióit jelölő ikonok a képernyő alsó sávjában

Ezeket érthető módon nagyon könnyen megtalálták a felhasználók: a sáv átlátható és kényelmes navigációt biztosított a számukra. Az így elérhető egyes funkciók viszont struktúrájukban már eltértek egymástól. Míg egyes oldalak a 2. ábrán látható tabos elrendezést használták az alfunkciók megkülönböztetésére, máshol ugyanezek a jobb felső sarokban található 3 pont jelezte bővített menü alatt kaptak helyet. Nem meglepő módon a bővített menüt, és így az alatta rejtőző alfunkciókat nehezebben találták meg a felhasználók, míg a tabos elrendezést előszeretettel és játszi könnyedséggel használták.

mobilapp_design_1-2

2. és 3. ábra: Balra a tabos, jobbra a bővített menüs elrendezés

A fenti tapasztalatok miatt azt javasoltuk a megbízónknak, hogy egységesen a tabos elrendezést használja az alkalmazásban. Ennek alkalmazása mellett szólt azonban egy további érv is: a kényelem.

Sokak által ismert lehet a 4. ábra (forrás), amely azt mutatja, hogy mekkora erőfeszítésébe kerül egy átlagos kézmérettel rendelkező embernek eltérő kiterjedésű kijelzők egyes területeinek az elérése.

thumb-zones-lineup

4. ábra: Az iPhone-ok kijelzőjének mérete és a használat nehézkességének változása

Az ábrán jól látható, hogy a ma népszerű, nagy méretű kijelzőkön egykezes használat mellett a képernyő jelentős része csak igen nehézkesen érhető el. A fenti alkalmazásnál azonban a tabos elrendezés lehetővé teszi, hogy az egyes alfunkciók között swipe-olással váltsunk, így nem szükséges a kijelző felső széleire nyújtóznunk a navigációhoz.

A fent bemutatott helyzet persze csak egyetlen példa az alkalmazások végtelen piacáról. Egy felület élményszerűségének elérése ennél sokkal összetettebb kérdés, a példa azonban jól illusztrálja a következetes és kényelmes menüstruktúra jelentőségét.

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

2 hozzászólás to “A következetes és kényelmes menüstruktúra jelentősége

 • Kedves László!

  Érdemes szerintem a menü célját is vizsgálni. Ahol egy akciógomb irányába akarjuk terelni a user-eket (pl.: check-out, rendelés), akkor ott éppen, hogy érdemes a menüt elrejteni és az általunk leginkább preferált egyetlen akciógombra helyezni a hangsúlyt. (lásd.: Uber, Taxify, SofőrHívó, Tinder, Mobilmunka)

  Szerintem ennek a vizsgálatával teljesebb lesz a bejegyzés.

  Üdv.:
  Dénes

  • Horváth László
   7 hónap ago

   Szia Dénes,
   Valóban, a posztban mellékelt, lecsupaszított képernyőmentések arra utalnak, mintha a fejlesztők következetesen jelenítették volna meg, vagy rejtették volna el a menüt. Ugyanakkor a tabokon is jelentek meg elsődleges CTA-k. Az alkalmazás részletesebb bemutatása nélkül nehéz ezt tovább elemezni, de kétségtelenül igazad van, az összképhez természetesen ez is hozzátartozik.
   Üdv,
   Laci

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.