A Járókelők felhasználói élményének nyomában – teszteltük a Járókelőt, megosztjuk a tapasztalatokat

Mielőtt a tesztelőink bekerülnének a tesztelői adatbázisba, vagyis a crowd teljes értékű adatbázisába, mindenkit arra kérünk, hogy „gyakorlásképp” töltsön ki egy próbatesztet. Ez nekünk azért hasznos, mert látjuk, hogy a regisztrált tesztelőink milyen minőségű munkákat adnak majd, tudjuk őket tanítani még az elején, visszajelzéseket adhatunk a munkájukról. A próbateszteket addig nem fogadjuk el, amíg az nem éri el az alapvető minőségi kritériumokat, ezáltal biztosítjuk, hogy a későbbiekben minőségi munkát biztosíthassunk megrendelőinknek is. Emellett a tesztelőnek is egy remek lehetőség ez arra, hogy lássa, milyen jellegű feladatokkal keressük majd meg a jövőben.

Az idei év elején fogalmaztuk meg azt a célt, hogy ha lehetőségünk adódik, akkor a próbatesztjeink felhasználói élmény kutatásával segítjük azokat a civil kezdeményezéseket, amelyeknek a tevékenységével azonosulni tudunk és egyetértünk.

Most a Járókelő csapatát segítettünk és nekik adtunk felhasználói visszajelzéseket a mobil és a desktop felületről is.
A nemrégiben megújult Járókelő oldal célja, hogy a városlakók bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön. A Járókelő Budapesten 2012 óta működik, az utóbbi egy évben azonban már több vidéki városban is elérhetővé vált.

hero-illustration

A kutatás eredményeinek legnagyobb tanulságait, a tapasztalt hibák tanulságait veletek is szeretnénk megosztani, hogy egy-egy oldal, termék fejlesztésénél ezeket a saját projektetekre is alkalmazni tudjátok.

A Járókelő mint koncepció

A kutatásban a tesztelők legnagyobb része nem ismerte ezt a szolgáltatást. Azok, akik először találkoztak az oldallal, örültek, hogy van ilyen lehetőség, és a megoldásorientáltságot helyezték középpontba, az oldal a felhasználók szerint meghaladja egy közszolgáltatás színvonalát.

Koncepcionálisan a legnagyobb hiányosságot abban érzékelték, hogy a Járókelő nem az egész országra kiterjedő, csak néhány városban érhető el, miközben igény lenne rá máshol is. Nagyon jó, hogy a közösség erejével nyomás gyakorolható a döntéshozókra és ezáltal megoldhatók közterületi problémák, mindeközben szélesebb ismertséget kellene elérnie a szolgáltatásnak.

jarokelo-varosok

A felhasználók szívesen használnák a Járókelőt több városban is

Bejelentési folyamat – avagy, hogyan szeretnek adatokat kitölteni a userek

Az oldal fő funkcionalitása a közterületi problémák bejelentése. A tesztelés során a mobilos hibabajelentés folyamatát helyeztük középpontba. A Járókelő csapatával egyeztetve azért ezt a funkciót választottuk, mert az útközben való bejelentésről szerettek volna visszajelzéseket gyűjteni – tehát fontos működés az, hogy az utcán sétálva, akár mobiltelefonról is lehessen egyszerűen problémát bejelenteni. Jó hír az, hogy a mobilon megjelenő bejelentési felülettel kapcsolatban csak kevés felhasználói élményt érintő javaslat érkezett.

A hibabejelentést egyszerűnek, és gyorsnak tartják a felhasználók. Az egyik kedvenc funkció a név nélküli bejelentés lehetősége. Több kutatásunkban is előfordult már, hogy bizonyos emberek nem szeretik megadni a nevüket, ezért célszerű „vendég” opciókat hagyni. Általában akkor szeretnek nevet vagy elérhetőséget megadni (vagy esetleg regisztrálni is), amikor már sokadik alkalommal használnak egy szolgáltatást és az elnyerte a bizalmukat.

jarokelo-bejelentes-vendegkent

Van lehetőség az oldalon név és regisztráció nélkül is bejelentést tenni

Azoknak, akik regisztrálni szerettek volna, hiányzott a Facebookos és Google-lel való belépés lehetősége – ez is szinte már elengedhetetlen. Vannak olyan felhasználók, akik nem szeretnek újabb jelszavakat megjegyezni, ezért sokkal egyszerűbbnek tartják az egy gombnyomásos megoldást.

A másik nagy probléma a bejelentéssel, hogy nincs folyamatos mezőellenőrzés, a rendszer csak a beküldéskor jelzi, ha valahol hiba volt. Azoknál az oldalaknál, ahol adatokat kell megadni, általánosan igaz, hogy célszerű rögtön a mező elhagyásakor jelezni, hogy helyesen töltötte-e ki. Amikor a felhasználó már végigment az egész folyamaton, és arra számít, hogy le tudja zárni azt, nagyon frusztráló, ha sikertelen lesz és csak a végén kap erről visszaigazolást. Különösen akkor, ha sok adatot kellett megadni, nehézkes megtalálni, hogy hol is van a hiba. (A hibát közben javították, az oldalon már valós idejű mezőellenőrzés van.)

jarokelo-bejelentes-mezovalidacio

A mezővalidációnál minden mezőnél jelzi a rendszer, ha hiba van

Keresés a bejelentések között

A Járókelő oldalán lehetőség van keresni is a már bejelentett hibák között. Ez akkor lehet érdekes, amikor afelől szeretnénk tájékozódni, hogy milyen ismert hibák vannak a környékünkön, vagy az általunk felfedezett hibát már bejelentette-e valaki. A keresőt jónak találták a felhasználók, de van néhány tapasztalat – aminek a tanulságait minden keresőnél érdemes megfogadni:

  • a részletes keresés lehetőségét ne rejtsük el: a keresőgombokat emeljük ki a teljes oldal környezetéből
  • lehessen egyszerre többféle kritérium szerint is keresni: a Járókelő esetében például hiányosság, hogy nem lehet egyszerre több kerülteben és több állapotú bejelentésre keresni
  • a találati listában nem látszik, hogy összesen mennyi oldalnyi találat van: mindegyik oldalon lehetővé kellene tenni a felhasználónak, hogy beállíthassa, hány találatot jelenít meg az adott oldal és mutassa azt is, mennyi oldal van összesen

jarokelo-kereses-hanytalalat

Nem látszik, hogy összesen hány oldalnyi találat van

  • furcsa, hogy nincs Keresés gomb, csak Enterrel való működés, de ezt tanulhatónak vélték
  • a térképes kereső hiánya fogalmazódott meg a legtöbbeknél: az olyan jellegű szolgáltatásoknál, ahol a vizualitásnak nagy szerepe van, fontos, hogy térképen is ábrázolva legyenek a bejelentések. Ebben az esetben azt hiányolták, hogy nem látszik az összes hiba egy térképen.

A találatok relevanciája merült még fel kérdésként az oldalon. A Járókelő oldalán jelenleg a legfrissebb bejelentések találhatók elöl. Ezt a felhasználók nem tartják relevánsnak, helyette olyan javaslatokat fogalmaztak meg, minthogy:

  • legyen elérhető többféle keresési mód
  • alapértelmezett keresésnél aktivitás szerint legyenek sorbarendezve a találatok: az aktív, még meg nem válaszolt bejelentések legyenek elöl
  • legyen kiemelve néhány sikeresen lezárt ügy, ami az új felhasználókat motiválhatja arra, hogy van értelme bejelentést tenni

Összefoglalás

Összességében a Járókelő koncepcióját, a szolgáltatást pozitívan értékelték a felhasználók, azok is, akik először találkoztak a weboldallal.

A bejelentési folyamat egyszerű, az oldalon található már bejelentett közterületi problémák közötti keresgélésen lehetne javítani.

Minden termék fejlesztésénél fontos, hogy szem előtt tartsuk, miért használják a termékünket az emberek. Általános, hogy egy felületet több, eltérő használói szokással bíró csoport használ, akik eltérő felhasználási utakat járnak be és akár eltérő igényeik is vannak. A Járókelő esetén vannak, akik felfedeznek egy közterületi hibát és be akarják azt jelenteni – nekik fontos az is, hogy megtalálják, szerepel-e már az a bejelentés az oldalon. Vannak, akik a bejelentéseiket, a kerületben zajló fejlesztéseket szeretnék követni, vagy tájékozódni akarnak arról, hogy milyen hibák vannak az oldalon – számukra a keresési folyamatok egyszerűsítésével lehetne jobb felhasználói élményt teremteni.

Jó hír az, hogy az oldal designját, letisztultságát szerették a tesztelők, a koncepció – ami minden termék alapja – pedig sikeres.

Oszd meg bátran: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.